Новини

АИКБ: През 2022 г. българската икономика леко „изсветлява“ спрямо година по-рано

АИКБ връчи десетите юбилейни награди „Икономика на светло“

АИКБ отчете повишение на индекса „Икономика на светло“ за 2021 до предкризисни нива

Общественият съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост ще продължи борбата с недекларираната заетост

АИКБ връчи деветите награди "Икономика на светло"

АИКБ обучи и консултира над 450 предприятия за ограничаване и превенция на недекларираната заетост

АИКБ обяви номинациите за деветото издание на наградите „Икономика на светло“

Общественият съвет за ограничаване и превенция на недекларираната заетост подкрепи пакет от 19 предложения за институционализиране на мерки насочени към превенция и борба с недекларираната заетост

Общественият съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост ще обсъди предложения за институционализиране на мерки насочени към превенция и борба с недекларираната заетост

АИКБ отчете лек ръст на сивата икономика в България За първи път Асоциацията представи и нов под-индекс „Заетост на светло“

Нов механизъм за определяне на минималната работна заплата предлага АИКБ ( Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики)

Общественият съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост ще обсъди пакет за законодателни промени насочени към борба с недекларираната заетост

АИКБ ще представи предложения за законодателни промени насочени към борба с недекларираната заетост и Методика за превенция на недекларираната заетост

АИКБ връчи Осмите национални награди „Икономика на светло“

АИКБ представи Методика за превенция на недекларираната заетост

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ Общото събрание на АИКБ избра нови органи за управление

Приоритети в дейността на Асоциация на индустриалния капитал в България за 2021-2024г.

АИКБ изпрати „коледно писмо“ до кабинета за подкрепа на компаниите с голям спад на приходите, причинен от COVID-19

АИКБ пое от КРИБ ротационното председателство на АОБР за 2021 г.

АИКБ връчи деветите награди "Икономика на светло"

Министерски съвет на Р България, Агенция по заетостта и предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ са големите победители в Националния конкурс „Икономика на светло“, който Асоциация на индустриалния капитал в България организира ежегодно. Наградите, които се провеждат за девети път, се връчват в три категории - „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“, „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ и „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика“.

Гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, председателят на комисията по труда, социалната и демографска политика, председателят на ИСС Зорница Русинова и още много представители на законодателната власт, бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.

Министерският съвет на Р България взе приза в категорията за „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“. Наградата бе връчена решението, с което МС одобри програма за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Номинирани в категорията бяха още Министерство на труда и социалната политика, Национална агенция за приходите, както и народните представители Любомир Каримански, Ива Митева, Андрей Гюров, Георги Свиленски и Георги Ганев.

Победител в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ стана Агенция по заетостта. Отличието бе присъдено за проведената кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа „Права през всички сезони. Грамоти в категорията получиха още Асоциация свободен енергиен пазар, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Пейсера България.

Предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ1 са тазгодишният победител в категорията „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика“. Те пребориха конкуренцията на разследващия журналист на Нова ТВ Васил Иванов, предаването „Още от деня“ на БНТ и БТА, които бяха отличени с грамоти.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чийто състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите се излъчиха чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.

Конкурсът има за цел да открои и награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивите практики. Така за поредна година АИКБ поощрява предприемането на активни действия в борбата с неформалната икономика и популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда. Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към неформалната икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чиито състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите ще се излъчат чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет за Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.